espressocafe.ro

luni, 21 decembrie 2015

Case de lemn

Multe a vazut pamantul de cand a fost luat in stapanire de catre oameni. A vazut si bune, a vazut si rele. Uneori s-a simtit protejat, alteori de-a dreptul amenintat, insa el, pamantul, niciodata nu a incetat sa iubeasca si sa ajute fiintele umane, oriunde s-ar fi aflat ele. Cand imului i-a fost frig, pamantul i-a dat lemn, sa faca foc si sa se incalzeasca. Daca i-a fost foame, pamantul a dat omului carne, dar si lemn pentru a putea gati. Cand i-a fost omului teama, pamantul l-a ajutat sa se adaposteasca in case de lemn. Apoi omul a descoperit betonul si, pentru o vreme, a crezut ca are solutia salvatoare, ca va fi mai in siguranta la adapostul pietrei si al cimentului. Cat de tare se insela! Si cat de mult i-a lipsit omului culoarea calda a lemnului, amintirea a tot ceea ce lemnul facuse pentru evolutia umana. A vrut omul sa se intoarca la vechile obiceiuri, sa se adaposteasca in case de lemn. Probabil tot mai multi se vor intoarce la confortul si caldura caselor din lemn. Dar mai au de dat o lupta.


E o lupta grea, din care deocamdata nu se stie cine va iesi invingator. E lupta omului cu insasi inima sa. Oare daca isi face o casa de lemn, inseamna ca are partea lui de contributie la distrugerea planetei.? e intrebarea care ii framanta pe unii. Multi stiu deja ca viata pe pamant ar arata altfel daca nu ar exista lemnul. Stiu ca oricat de tare ar striga unii, vocea lor nu poate fi luata in serios atata timp cat nu planteaza un copac si nu renunta definitiv la lemn. Dar cum am putea renunta la folosirea lemnului? Si cu ce sa il inlocuim? O masa, de exemplu. Unii o vor neaparat din lemn, caci lemnul are suflet, are caldura, are un strop din inima batranului pamant. Altii o inlocuiesc cu plastic, uitand cat este acesta de daunator dragei noastre planete. Nu, sa iti faci o masa ori o casa din lemn nu e mai grav decat sa iti faci o masa din plastic. Plasticul distruge planeta, omule!

Daca as avea astazi posibilitatea sa ma mut de la bloc, cu siguranta nu as ezita nici macar o clipa. Mi-as cumpara o casa de lemn, i-as acoperi podelele cu presuri tesute in nordul tarii, as pune in camere mobila cu design modern, futurist, dar neaparat lucrata din lemn natur, caci nu pot fi atat de falsa incat sa sustin ca mi-e mila de paduri, dar vreau la mine in casa numai lemn. Da, il vreau, si nu cred ca din cauza mea sau a tuturor celor ce vor o casa de lemn sau numai un scaun lucrat in lemn, moare planeta. Nu, moare din cauza plasticului pe care il folosim la tot pasul. :)

" O casa poate fi socotita ecologica daca respecta in parte sau in totalitate urmatoarele criterii:
sa fie in armonie cu mediul inconjurator;
orientarea casei si dispunerea camerelor sa fie facuta in mod logic;
utilizeaza materiale care nu polueaza mediul inconjurator in toate stadiile de realizare: fabricare, transport, montaj, demolare;
utilizeaza materiale care nu emit substante toxice;
proiectare tehnologica adecvata;
cat mai putine deseuri pe santier;
consuma la intretinere cat mai putina energie;
utilizeaza energii neconventionale: solare, eoliene, pompe de caldura."
"Putem numi materiale ecologice acele materiale care:
nu fac rau sanatatii;
nu perturba mediul electromagnetic;
bilantul-extractie/transformare/reciclare- se face cu consum mic de energie.
Nu se pune problema revenirii la chirpici si paie si nici la folosirea excusiva a metarialelor naturale, dar o analiza atenta a evitarii materialelor cele mai mari consumatoare de energie la producere poate fi realizata. Nu exista materiale perfecte, intervin si performantele tehnice ale acestora si pretul de procurare."

Un comentariu: