espressocafe.ro

joi, 19 noiembrie 2015

Cate ceva despre motoare electrice trifazate

Motoarele electrice sunt cele ce pun in miscare lumea. Chiar daca resursa de energie de baza a omenirii este combustibilul fosil, nu poate fi ignorata nici importanta energiei electrice, cu atat mai mult a motoarelor electrice care transforma energia electrica in energie mecanica pentru a pune in miscare angrenaje, utilaje si sisteme din cele mai diverse.
            O categorie a motoarelor electrice folosita cu preponderenta in sectorul industrial dar si pentru aplicatii de mai mica anvergura este reprezentata de motoarele electrice trifazate. Caracteristicile tehnice ale acestora le recomanda pentru situatii in care este nevoie fie de trepte de turatie diferite, fie de rezistenta si durabilitate in conditii si factori de mediu nefavorabili.
            Alegerea unui motor electric trifazat performant este influentata de o serie de factori, dintre care cei mai importanti sunt cei ce tin de mediul in care motorul actioneaza.
Nivelul de praf si umiditate, temperatura sau substantele corozive joaca astfel un rol crucial in ceea ce priveste durabilitatea unui motor electric trifazat. Se necesita astfel protectii suplimentare anti-praf, anti-explozie, protectii ignifuge sau in caz de suprasarcina.
            Un alt factor de avut in vedere cand intervine alegerea de motoare electrice trifazate tine de necesarul de ventilatie al acestora. De fiecare data motorul electric trebuie sa aiba suficient spatiu pentru a nu se supraincalzi. In plus, acele tipuri de motoare cu trepte de turatie ajustabile necesita o atentie deosebita: la reducerea turatiei motorului scade si ventilatia, prin urmare trebuie folosit fie la puteri mai mici, fie cu un sistem de ventilatie auxiliara.
            Inertia sarcinii impune de asemenea atentie. Unele aplicatii au nevoie de un cuplu mare pentru pornire – poate fi vorba aici despre sisteme de ventilatie de mare putere, acele ventilatoare industriale unde inertia sarcinii de infrant este ridicata. In acest fel se va tine cont de tipul de pornire al motorului, pentru ca bobinajul sa nu cedeze in momentul pornirii – dupa caz, se pot alege pornirile directe, cu inverter sau prin sistem de stea sau triunghi.

            Total adaptabile oricaror nevoi, motoarele electrice trifazate devin utile in situatii diverse. Trebuie tinut cont doar de tipul de aplicatie pentru care vor fi folosite, de necesarul de putere si de protectiile suplimentare eventuale. Cu aplicatii in domeniul constructiilor, industriei, dar si in cel institutional, comercial sau rezidential, importanta motoarelor electrice trifazate nu poate fi contestata. Reprezinta, in fapt, acel element care pune in miscare progresul, atat pe parte de tehnologie cat si al societatii, in general. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu