espressocafe.ro

duminică, 1 martie 2015

Legenda trandafirului japonez

Legenda spune ca traia candva, intr-o gradina din Tara Soarelui Rasare, un trandafir japonez de o frumusete ireala. Soarele se trezea dis-de-dimineata doar pentru a-i incalzi lui frunzele, roua se asternea pe pamant doar pentru a-l hrani pe el, oamenii se opreau la poarta gradinii doar pentru a-l admira in toata splendoarea lui. Dar trandafirul japonez, mandru ca orice trandafir care se respecta, simtea ca toate astea nu ii mai ajung. Dorea sa fie preamarit de o lume intreaga, visa ca intreg pamantul sa i se inchine cu respect si uimire. A profitat de vizita unui european ce ratacea prin gradina, pierdut in ganduri. L-a strigat si l-a rugat sa il scoata de acolo, sa il duca pe continentul vecin.

Omul, surprins si temator, a refuzat sa ii faca pe plac. Cum ar fi putut vaduvi gradina de cea mai frumoasa floare a sa? Pentru a nu-l supara totusi pe sensibilul trandafir japonez, a rupt o crenguta si a purtat-o hat, departe, in tara sa de bastina din Europa. A plantat-o intr-un ghiveci si a ingrijit-o cu dragoste.
Crenguta crestea si de la an la an se impodobea cu tot mai multe frunze. Dupa cativa ani, cand trandafirul japonez incepuse deja sa semene cu ruda sa din Tara Soarelui Rasare, omul a avut surpriza de a descoperi ca floarea sa ii oferise cei mai frumosi si mai gingasi boboci. I-ar fi strans la piept cu drag, daca nu ar fi stiut cat sunt de sensibili.



De atunci, an de an, vreme de cateva zile, trandafirul japonez ii oferea omului cadou florile sale, tot mai multe, pe masura ce imbatranea. Viata omului cunostea suisuri si coborasuri, ca orice alta viata de om. Cand s-a vazut nevoit sa se mute din blocul acela, omul si-a luat adio de la trandafirul sau japonez. Nu il putea lua acolo unde pleca... L-a lasat in scara blocului, la mila vecinilor. Acestia, stiind cat de mult isi iubise omul floarea, au incercat sa aiba grija de ea, sa ii ofere lumina, caldura si apa suficienta. Dar trandafirul japonez, in lipsa omului pe care il iubea, a renuntat sa mai faca flori. Incetul cu incetul si-a pierdut frunzele si pofta de viata.

Daca omul nu se va intoarce repede sa il salveze, trandafirul japonez va avea o soarta trista si un sfarsit mult prea timpuriu...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu